ČEZ posílil v telekomunikacích

Poslední den loňského roku podle informací z účetní závěrky převzal koncern ČEZ skrze svojí dceřiné telekomunikační společnost Telco Pro Services tři poskytovatele vysokorychlostního připojení k internetu. Konkrétně koupil stoprocentní podíl ve společnostech FDLnet.CZ, ISP West a TaNET WestVe středu 24.3. na to upozornil na to deník E15 (odkaz na celý článek ZDE).

Firma FDLnet.CZ poskytuje služby na Frýdlantsku, zbylé dvě společnosti působí v Plzeňském a v Karlovarském kraji. V Karlových Varech tento rok společnost ČEZ uvedla do provozu FTTH sít v městské části Tuhnice. Společnost Telco Pro Services o tom krátce informovala 11. 2. 2021 na svých stránkách (odkaz na zprávu ZDE).

Skupina ČEZ nenabízí plošné pokrytí, ale soustředí se na jednotlivá místa. „Jde o lokality, kde v tuto chvíli není dostatečně rychlý internet a kde můžeme následně poskytovat vysokorychlostní internet po optické síti domácnostem za výhodné ceny.“ uvádí mluvčí ČEZ Roman Gazdík v uvedeném článku E15. Internetové služby nabízí ČEZ pod obchodní značkou ČEZnet.

Optickou síť ČEZ tvoří 8500 km kabelů s přístupovými body v téměř 70 městech a vlastními datacentry. Např. v roce 2019 ČEZ zprovoznil jedno z největších českých podnikových datacenter v Tušimicích.

Optická síť ČEZ Posilování pozice ČEZ v telekomunikacích si všímá i Lupa.cz v článku z 26.3. (odkaz ZDE.)

Skupina ČEZ působí v telekomunikacích také jako virtuální operátor a v únoru 2021 se v hospodářských novinách (ZDE) a rovněž na portále Lupa.cz (ZDE) objevila spekulace o koupi české pobočky operátora Vodafone, kterou posléze mluvčí Vodafone komentovala na twitteru (ZDE) s tím, že se pouze jedná o různé možnosti strategické spolupráce.

 
Nastavení soukromí:

Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací o výkonu a používání webu, zajištění fungování funkcí ze sociálních médií a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas, který nám udělíte kliknutím na volbu „Souhlasím se vším“. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na volbu „Podrobné nastavení“.

Povolujete: